VIL-VCU – Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van uitzendorganisaties

Ben je intercedent of leidinggevende van een uitzendbureau? Dan dien je in het bezit te zijn van een diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden (VIL-VCU). Daarmee toon je aan dat je weet welke veiligheidseisen worden gesteld aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven en weet je waarop je moet letten bij het zoeken van uitzendkrachten.

Voordeligste aanbieder van Nederland
Direct online inschrijven
Examenlocaties door heel Nederland
Online voorbereiden op je examen

Examen doen voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden (VIL-VCU)

 

Voor wie is VIL-VCU?

Het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van Uitzendorganisaties (VIL-VCU) heb je nodig als je intercedent en/of leidinggevende bent bij een VCU-gecertificeerde uitzendorganisatie of bij een uitzendbureau dat personeel levert aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Dit geldt niet alleen voor vaste medewerkers van het uitzendbureau, maar ook voor tijdelijke medewerkers.

Het diploma VIL-VCU is 10 jaar geldig en wordt opgenomen in het Centraal Diploma Register. Via VCAExamen kun je je snel, gemakkelijk en goedkoop inschrijven voor het examen VIL-VCU.

Ja, ik wil me nu inschrijven

 

Wat leer je voor het VIL-VCU-examen?

Als je het VIL-VCU diploma hebt behaald, betekent dat dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Je weet deze basiskennis toe te passen voor de mensen die jij, als intercedent, uitleent aan een bedrijf. Verder ben je op de hoogte van de betreffende wet- en regelgeving, weet je wat de risico’s van het uitzendwerk zijn en ken je de specifieke situatie bij het inlenende bedrijf. Als je het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van uitzendorganisaties hebt behaald fungeer je als aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en uitzendkrachten. Je zorgt ervoor dat jullie uitzendkrachten beslagen ten ijs komen bij de inlener.

In de Eind- en Toetstermen voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van uitzendorganisaties zijn dezelfde onderwerpen opgenomen als in de Eind- en Toetstermen voor VOL-VCA. Maar voor sommige onderwerpen geldt dat andere en meer specifieke kennis nodig is voor VIL-VCU. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het inzicht in wetgeving, rollen, taken en verantwoordelijkheden die zijn gericht op het in- en uitlenen van personeel en bij het bespreken van aandachtspunten voor de uitgeleende medewerker.

Je zult dan ook echt je VIL-VCU diploma moeten halen als je intercedent en/of leidinggevende bent bij een uitzendbureau, ook als je al wel je diploma VOL-VCA behaald hebt.

 

Leerstof voor het VIL-VCU-examen

Voor het examen VIL-VCU kun je je voorbereiden met de leerstof van VOL-VCA. Bij VCAExamen kun je de leerstof voor VOL-VCA als lesboek en als e-learning module aanschaffen. De keuze voor een lesboek of e-learning hangt af van de manier waarop jij het fijnst leert.
De inhoud van het boek is niet anders dan de inhoud van de e-learning module en beiden zijn altijd gebaseerd op de actuele Eind- en Toetstermen

 

Welk VCA-examen heb ik nodig?

Als je in een risicovolle omgeving werkt of risicovolle werkzaamheden uitvoert maar geen leidinggevende bent, of je bent zzp’er en je verhuurt jezelf als tijdelijke medewerker (inspanningsverplichting) dan heb je geen VIL-VCU diploma nodig. Het diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) is dan voldoende.

Als je (operationeel) leidinggevende bent, heb je het diploma VOL-VCA nodig. Ook zzp’ers die als onderaannemer werken (volgens een resultaatverplichting) bij een VCA-gecertificeerd bedrijf moeten in bezit zijn van het VOL-VCA diploma. Je hoeft niet eerst het examen B-VCA te doen om je aan te kunnen melden voor het examen VOL-VCA.

 

Hoe wordt het VIL-VCU-examen getoetst?

Het examen VIL-VCU duurt maximaal 75 minuten bestaat uit 70 meerkeuzevragen. Om een voldoende te behalen, moet je ten minste 4515 punten behalen.

Nu inschrijven voor het VIL-VCU-examen

 

“Voor mijn nieuwe baan was het belangrijk dat ik snel mijn VCA diploma zou halen. Via VCAExamen.nl kon ik na het weekend gelukkig al meteen terecht! Omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik zou slagen heb ik dat weekend ook de e-learning en examentraining doorlopen. Ik ben met vlag en wimpel geslaagd!”

– Anne / intercedent

 

VIL-VCU-examen in een andere taal maken

Standaard talen voor het VIL-VCU-examen

Het is mogelijk om examen te doen in een andere taal. Het examen VIL-VCU is beschikbaar in de volgende standaard talen:
Nederlands & Engels
Nu inschrijven voor het VIL-VCU-examen

Bekijk hier de prijzen van de anderstalige examens.

 

Waar kan ik het VIL-VCU-examen halen?

Als je je inschrijft voor een VCA-examen via VCAExamen.nl dan hoef je nooit ver te reizen om deel te nemen aan jouw examen! Met examenlocaties door heel Nederland is er altijd wel één bij jou in de buurt. Al onze examenlocaties zijn uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en beschikken eveneens over parkeergelegenheid. Wil je weten waar je jouw VCA-examen kunt afnemen?

Alle examenlocaties bekijken

 

 

VIL-VCU E-Learning en Online Examentraining

De beste online voorbereiding op jouw VIL-VCU-examen

Naast VCA-examens bieden we ook een VCA E-learning en Online Examentraining aan ter voorbereiding op het examen VIL-VCU. Hiermee ga je zo goed voorbereid als mogelijk jouw examen in. In de e-learning wordt op een laagdrempelige manier alle stof behandeld die je geacht wordt te kennen als je het VCA-diploma wilt halen. Als je daarna klaar bent met leren kun je net zoveel examens oefenen als je wilt, totdat je het gevoel hebt dat je écht klaar bent voor het officiële examen op locatie.

Let op: Voor het examen VIL-VCU kun je je voorbereiden met de leerstof van VOL-VCA.

Bekijk VCA E-learning Bekijk Online Examentraining

 

Basisveiligheid VCA e-learning

18184856 - construction worker gesturing thumbs up

Haal hier je VCA diploma

Schrijf je in drie stappen in voor het VCA-examen