VOL-VCA – Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden

Heb je een leidinggevende functie, ben je een ZZP’er die als onderaannemer bij een VCA-gecertificeerd bedrijf werkt? Dan dien je in het bezit te zijn van een geldig VOL-VCA-diploma. Daarmee toont je aan dat je op de hoogte bent van de geldende eisen op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu en verantwoordelijkheid draagt voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.

Voordeligste aanbieder van Nederland
Direct online inschrijven
Examenlocaties door heel Nederland
Online voorbereiden op je examen

Examen doen voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA)

 

Voor wie is VOL-VCA?

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) is het diploma dat je nodig hebt als je operationeel leidinggevende bent. Ook als je zzp’er bent en als onderaannemer voor een VCA-gecertificeerd bedrijf gaat werken (volgens een resultaatverplichting) is VOL-VCA het diploma dat je zult moeten behalen. Ben je zzp’er en verhuur je jezelf als tijdelijke medewerker (volgens een inspanningsverplichting), dan hoef je geen VOL-VCA diploma te hebben maar is het diploma Basisveiligheid VCA voldoende.

Het diploma VOL-VCA is 10 jaar geldig en wordt opgenomen in het Centraal Diploma Register. Via VCAExamen kun je je snel, gemakkelijk en goedkoop inschrijven voor het examen VOL-VCA.

Ja, ik wil me nu inschrijven

 

Wat leer je voor het VOL-VCA-examen?

In de leerstof Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden wordt aandacht geschonken aan de betreffende wet- en regelgeving. Je leert net als bij Basisveiligheid VCA gevaarlijke situaties en gevaarlijke handelingen herkennen en je leert hoe je ze kunt voorkomen.
In de leerstof van VOL-VCA worden dezelfde onderwerpen behandeld als bij Basisveiligheid VCA, maar omdat je leidinggevende bent zul je over bepaalde onderwerpen meer moeten weten.

Dat beetje extra kennis heb je nodig als leidinggevende. De leerstof van VOL-VCA is ook meer toepassingsgericht dan de kennis in Basisveiligheid VCA. Je leert bijvoorbeeld niet alleen veilig gedrag herkennen en medewerkers aan te spreken op onveilig gedrag, maar je leert ook hoe je veilig gedrag kunt stimuleren.

 

Leerstof voor het VOL-VCA-examen

Bij VCAExamen kun je de leerstof voor VOL-VCA als lesboek en als e-learning module aanschaffen. De keuze voor een lesboek of e-learning hangt af van de manier waarop jij het fijnst leert. De inhoud van het boek is niet anders dan de inhoud van de e-learning module en beiden zijn altijd gebaseerd op de actuele Eind- en Toetstermen.

 

Welk VCA-examen heb ik nodig?

Als je in een risicovolle omgeving werkt of risicovolle werkzaamheden uitvoert maar geen leidinggevende bent, of je bent zzp’er en je verhuurt jezelf als tijdelijke medewerker (inspanningsverplichting) dan heb je geen VOL-VCA diploma nodig. Het diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) is dan voldoende.

Als je intercedent bent of leidinggevende bij een uitzendbureau, dan heb je het diploma VIL-VCU nodig.

 

Hoe wordt het VOL-VCA-examen getoetst?

Het examen VOL-VCA duurt maximaal 75 minuten bestaat uit 70 meerkeuzevragen. Om een voldoende te behalen, moet je ten minste 4515 punten behalen.

Nu inschrijven voor het VOL-VCA-examen

 

“Ondanks dat niet al mijn opdrachtgevers hierom vragen, vind ik het belangrijk een VCA-diploma in het bezit te hebben. Als ik voor een project een andere ZZP’er contracteer, stel ik dit dan ook als eis. Het is een kleine moeite waarmee erngstige ongevallen voorkomen worden. Mijn laatste VCA-diploma heb ik snel en eenvoudig behaald via VCAExamen.nl. Ik kon dezelfde week nog terecht bij een plek hier bij mij in de stad.”

– Adam / zelfstandig elektrotechnicus

 

VOL-VCA-examen in een andere taal maken

Standaard talen voor het VOL-VCA-examen

Het is mogelijk om examen te doen in een andere taal. Het examen VOL-VCA is beschikbaar in de volgende standaard talen:
Nederlands, Duits, Engels, Frans
Nu inschrijven voor het VOL-VCA-examen

Bekijk hier de prijzen van de anderstalige examens.

 

Waar kan ik het VOL-VCA-examen halen?

Als je je inschrijft voor een VCA-examen via VCAExamen.nl dan hoef je nooit ver te reizen om deel te nemen aan jouw examen! Met examenlocaties door heel Nederland is er altijd wel één bij jou in de buurt. Al onze examenlocaties zijn uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en beschikken eveneens over parkeergelegenheid. Wil je weten waar je jouw VCA-examen kunt afnemen?

Alle examenlocaties bekijken

 

 

VOL-VCA E-Learning en Online Examentraining

De beste online voorbereiding op jouw VOL-VCA-examen

Naast VCA-examens bieden we ook een VCA E-learning en Online Examentraining aan ter voorbereiding op het examen VOL-VCA. Hiermee ga je zo goed voorbereid als mogelijk jouw examen in. In de e-learning wordt op een laagdrempelige manier alle stof behandeld die je geacht wordt te kennen als je het VCA-diploma wilt halen. Als je daarna klaar bent met leren kun je net zoveel examens oefenen als je wilt, totdat je het gevoel hebt dat je écht klaar bent voor het officiële examen op locatie.

Bekijk VCA E-learning Bekijk Online Examentraining

 

Basisveiligheid VCA e-learning

18184856 - construction worker gesturing thumbs up

Haal hier je VCA diploma

Schrijf je in drie stappen in voor het VCA-examen