Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over onze VCA-examens? Hieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen.
Voorbereiding
Bij het B-VCA Groen examen is een aantal vragen toegespitst op onderwerpen die in de groensector van belang zijn. Zo wordt het voor werknemers in de groensector dus interessant om dit examen te doen. Het verschil is dat het B-VCA Groen examen maximaal 20 'groen gekleurde' vragen bevat waarbij de vraag aansluit op het werken in het groen. Als je het Groen examen behaald hebt, ontvang je hetzelfde diploma als de kandidaten die het B-VCA examen hebben behaald. Het Groen examen is alleen beschikbaar voor Basisveiligheid VCA.
De onderwerpen in de leerstof van VOL-VCA, die niet van belang zijn voor een intercedent, zijn vervangen door onderwerpen zoals wetgeving. Er wordt dieper ingegaan op de relatie tussen inlener, uitzendbureau en uitzendkracht. Deze onderwerpen zijn wel belangrijk voor een intercedent. De leerstof van Basisveiligheid VCA is overigens volledig opgenomen in de leerstof van VIL-VCU zoals dat ook het geval is in de leerstof van VOL-VCA.
Geldige identiteitsbewijzen zijn:
- Paspoort
- Nederlandse identiteitskaart
- ID-kaart uit een EER-land
- Nederlands vreemdelingendocument
- Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen (mits voorzien van pasfoto)
De geldigheidsduur van een identiteitsbewijs mag op de examendatum niet zijn verlopen.
Voor meer informatie zie https://www.rijksoverheid.nl/. Kandidaten opgenomen in een detentiecentrum die niet beschikken over een legitimatiebewijs zoals hierboven beschreven dienen zich te legitimeren met een (detentie)verklaring voorzien van een (recente en gelijkende) foto van de kandidaat.
Ook al heb je aangifte gedaan of een nieuw document aangevraagd bij diefstal of verlies van je ID-bewijs, je kan dan geen examen doen. Om examen te mogen doen moet je in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.
Over het examen
Het VCA-examen wordt afgenomen op een computer. Na afloop ontvang je ook gelijk de (voorlopige) uitslag.
Het examen VCA Basis bestaat uit 40 vragen en je kunt 4000 punten halen. Je bent geslaagd als je 2580 punten hebt.
Voor het examen VCA VOL en VCU-VIL kun je 7000 punten halen voor 70 vragen. Je bent geslaagd als je 4515 punten hebt.
Het VCA-examen heeft taalniveau A2 (1F) als het gaat om de opbouw van de tekst (de zinnen en woorden). Omdat er ook veel technische begrippen worden gebruikt, heeft het VCA-examen taalniveau B1 (2F). Meer informatie over het taalniveau vind je hier.
De volgende vraagvormen komen voor in het VCA-examen:
- De meervoudige antwoordvraag: je moet uit 4, 5 of 6 antwoordmogelijkheden meerdere juiste antwoorden kiezen.
- De matrixvraag: je moet voor 3 of 4 beweringen aangeven of deze juist of onjuist zijn.
- De rangschikvraag: je moet 3 of 4 onderdelen in de juiste volgorde zetten.
- De koppel- of matchingvraag: je moet 3 of 4 onderdelen koppelen aan de juiste afbeelding.
Ja, bij de meervoudige antwoordvraag en matrixvraag wordt gewerkt met deelscores.
- Bij een vraag waarbij 4 juiste antwoorden gegeven kunnen worden, kun je 25 punten behalen per goed antwoord.
- Bij een vraag waarbij 3 juiste antwoorden gegeven kunnen worden, kun je 33 punten behalen per goed antwoord.
Wel gaat er per fout deelantwoord ook het aantal punten er vanaf, met een ondergrens van 0. Je kunt dus nooit negatief scoren.
Voor ranking- en matchingvragen wordt niet met deelscores gewerkt, omdat daar de onderlinge afhankelijkheid tussen de antwoorden heel hoog is: een fout in het ordenen van een procedure is een onjuiste procedure.
De kandidaat krijgt een koptelefoon en de examenvragen worden door de computer voorgelezen. Afkortingen zoals LEL en BHV-er worden voorgelezen zoals ze in het examen zijn opgenomen. Je moet deze afkortingen dan ook echt kennen.
Nee. Het Centraal College van Deskundigen van de SSVV heeft, op advies van de Centrale Examencommissie VCA en de Werkgroep Opleidingen, besloten dat voorleesexamens niet worden toegestaan bij VOL-VCA en VIL-VCU. Van leidinggevenden wordt een goede leesvaardigheid verwacht. Zij moeten ook veiligheidsinstructies goed kunnen lezen en begrijpen.
Nee, maar een voorleesexamen is wel mogelijk. Dit kan bij de aanmelding worden aangevraagd. Overigens is een voorleesexamen alleen aan te vragen voor Basis VCA.
Nee, er mag geen woordenboek worden gebruikt. Ook de examenleider mag geen uitleg geven bij woorden en begrippen.
Het VCA-diploma
Het VCA-diploma is 10 jaar geldig.
Informatie over gelijkwaardige buitenlandse diploma’s vind je hier.
De registratie van het diploma in het Centraal Diploma Register (CDR) is leidend. De gegevens op het diploma moeten overeenkomen met de gegevens zoals zij staan vermeld in het CDR. Staat het diploma niet in het CDR vermeld, neem dan contact met ons op!
In het Centraal Diploma Register VCA (CDR) sta je als diplomahouder vermeld. Als je je kunt identificeren en de registratie klopt in het CDR, dan is dit voldoende. Wil je toch een nieuw VCA-diploma of VCA-pasje, dan kun je deze bij ons bestellen.
Als de geldigheidsduur van je VCA-diploma is verlopen, moet je opnieuw examen doen.
Overige vragen
Natuurlijk kan dat! Stuur je gegevens via het contactformulier door en onze medewerkers nemen je mee in het aanmeldproces.
Wij hebben een erg efficiënt proces om onze VCA-examens of VCA e-learnings aan te bieden. Dat is de reden dat wij zulke scherpe prijzen kunnen bieden aan onze klanten!
Deze zijn nodig om certificering en de registratie in het Centraal Diploma Register juist te kunnen laten plaatsvinden.

Nu inschrijven voor je VCA-examen
Schrijf je eenvoudig online in voor een VCA-examen bij jou in de buurt.

Bekijk alle examenlocaties
Met examenlocaties door heel Nederland is er altijd een locatie bij jou in de buurt.

Bekijk onze scherpe tarieven
De voordeligste VCA-aanbieder van Nederland met prijzen vanaf € 69,-.