Wat is VCA?

Werkgevers zijn conform de Arbowet verplicht om te zorgen voor de veiligheid van iedereen die zich op het bedrijf of bouwplaats bevindt. Dat is niet voor niets; uit cijfers van het CBS blijkt dat jaarlijks meer dan 150.000 werkenden zijn betrokken bij een bedrijfsongeval. Hiervoor is het VCA Examenstelsel ontwikkeld.

Wat is VCA?

De afkorting betekent: VGM (Veiligheid Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Het VCA-systeem wordt beheerd door de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV); een onafhankelijke stichting ter bevordering van de veiligheid, arbeidsomstandigheden, het milieu en de competenties van de leden van de (branche-) organisaties die bij SSVV zijn aangesloten.

De betekenis gaat natuurlijk verder. Werknemers, werkgevers en ZZP-ers die werken op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving leren om veilig te werken.  Ze houden rekening met het milieu en de gezondheid van henzelf en anderen. Met een geldig diploma kunnen werknemers, bedrijven en ZZP-ers daadwerkelijk aantonen dat zij deze kennis hebben.

Voor wie is VCA?

Werknemers kunnen met een diploma aantonen dat ze de benodigde kennis in huis hebben om op een veilige en verantwoorde manier te werken.

Als een bedrijf gecertificeerd is, betekent dat automatisch dat alle werknemers VCA-gediplomeerd dienen te zijn. Bovendien kunnen opdrachtgevers eisen dat uw personeel beschikt over het diploma Basisveiligheid-VCA en dat operationeel leidinggevenden en ZZP-ers beschikken over het diploma VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).

VCAexamen.nl biedt examens en lesmateriaal voor B-VCA, VCA-VOL en VIL-VCU. Volgens de laatste Eind- en Toetstermen, voor een uitstekende prijs.

Welk examen is voor wie?

Als je (operationeel) leidinggevende bent, heb je het diploma VOL-VCA nodig. Ook zzp’ers die als onderaannemer werken (volgens een resultaatverplichting) bij een gecertificeerd bedrijf moeten in bezit zijn van het VOL-VCA diploma. Je hoeft niet eerst het examen B-VCA te doen om je aan te kunnen melden voor het examen VOL-VCA.
Het VIL-VCU diploma heb je nodig als je intercedent bent bij een uitzendbureau.

 

Aanmelden

Wil je je direct en gemakkelijk aanmelden voor het VCA-examen? Schrijf je dan vandaag nog in voor het examen via onze website.