VOL VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden

Hebt u een leidinggevende functie, bent u hoofdaannemer of ZZP-er? Dan dient u in het bezit te zijn van een geldig VOL VCA diploma. Daarmee toont u aan dat u op de hoogte bent van de geldende eisen op het gebied van Veiligheid,Gezondheid en Milieu en verantwoordelijkheid draagt voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.

VOL VCA – Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden

Voor wie?

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) is het diploma dat je nodig hebt als je operationeel leidinggevende bent. Ook als je zzp’er bent en als onderaannemer voor een VCA-gecertificeerd bedrijf gaat werken (volgens een resultaatverplichting) is VOL-VCA het diploma dat je zult moeten behalen.
Ben je zzp’er en verhuur je jezelf als tijdelijke medewerker (volgens een inspanningsverplichting), dan hoef je geen VOL-VCA diploma te hebben maar is het diploma Basisveiligheid VCA voldoende. Als je geslaagd bent voor het examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden, worden je diplomagegevens opgenomen in het Centraal Diploma Register. Het diploma VCA is 10 jaar geldig. Op vcaexamen.nl kun je je snel, gemakkelijk en goedkoop inschrijven voor het examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

Wat leer je?

In de leerstof Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden wordt aandacht geschonken aan de betreffende wet- en regelgeving. Je leert net als bij Basisveiligheid VCA gevaarlijke situaties en gevaarlijke handelingen herkennen en je leert hoe je ze kunt voorkomen.
In de leerstof van VOL-VCA worden dezelfde onderwerpen behandeld als bij Basisveiligheid VCA, maar omdat je leidinggevende bent zul je over bepaalde onderwerpen meer moeten weten.
Dat beetje extra kennis heb je nodig als leidinggevende. De leerstof van VOL-VCA is ook meer toepassingsgericht dan de kennis in Basisveiligheid VCA. Je leert bijvoorbeeld niet alleen veilig gedrag herkennen en medewerkers aan te spreken op onveilig gedrag, maar je leert ook hoe je veilig gedrag kunt stimuleren.
Op vcaexamen.nl kun je de leerstof voor VOL-VCA als lesboek en als e-learning module aanschaffen. De keuze voor een lesboek of e-learning hangt af van de manier waarop jij het fijnst leert.
De inhoud van het boek is niet anders dan de inhoud van de e-learning module en beiden zijn altijd gebaseerd op de actuele Eind- en Toetstermen.

VOL-VCA

Als je het diploma hebt behaald, beschik je over de basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) en kun je deze kennis ook toepassen. Zo verhoog je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook de veiligheid van de medewerkers aan wie jij leiding geeft.

Cesuur

Het VCA VOL-examen duurt maximaal 75 minuten en bestaat uit 70 meerkeuzevragen. Je bent geslaagd als je ten minste 4515 punten hebt gehaald.

Standaard talen

Het is mogelijk om het examen te doen in een andere taal. Het examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA is beschikbaar in de volgende standaard talen:

  • Nederlands
  • Duits
  • Engels
  • Frans

Wil je je snel, gemakkelijk en goedkoop aanmelden voor het examen VCA? Schrijf je dan in drie stappen in voor het VCA-examen.

Als je in een risicovolle omgeving werkt of risicovolle werkzaamheden uitvoert maar geen leidinggevende bent, of je bent zzp’er en je verhuurt jezelf als tijdelijke medewerker (inspanningsverplichting) dan heb je geen VOL-VCA diploma nodig. Het diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) is dan voldoende.
Als je intercedent bent of leidinggevende bij een uitzendbureau, dan heb je het diploma VIL-VCU nodig.


Haal hier uw VCA diploma

Schrijf u in drie stappen in voor het VCA-examen