Basisveiligheid VCA Voorleesexamen

Ga je aan de slag voor een aannemer op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving? Dan dien je in het bezit te zijn van een geldig diploma B-VCA. Daarmee toon je aan dat je veilig kunt werken en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen.

Voordeligste aanbieder van Nederland
Direct online inschrijven
Examenlocaties door heel Nederland
Online voorbereiden op je examen

Voorleesexamen Basisveiligheid VCA

Voor wie is Basisveiligheid VCA?

Het Voorleesexamen Basisveiligheid VCA is voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal en/of het lezen van de vragen van het examen. Het diploma Basisveiligheid VCA is 10 jaar geldig en wordt opgenomen in het Centraal Diploma Register. Via VCAExamen kun je je snel, gemakkelijk en goedkoop inschrijven voor het Voorleesexamen B-VCA.

Ja, ik wil me nu inschrijven

Wat leer je voor het Voorleesexamen B-VCA?

In de leerstof van de cursus Basisveiligheid VCA leer je de basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Basisveiligheid VCA leert je meer over de voor jouw relevante wet- en regelgeving zodat je beter weet wat er van je verwacht wordt bij het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden en hoe je dat op een veilige manier doet. Maar net zo belangrijk is het dat je weet wat jij mag verwachten als je in een risicovolle omgeving moet werken. Wat zijn gevaarlijke situaties en hoe moet je daar mee omgaan? Ook leer je risicovolle werkzaamheden veilig uit te voeren en weet je hoe je gevaarlijke handelingen herkent en voorkomt.

Als het bedrijf waar je voor gaat werken een VCA-gecertificeerd bedrijf is, dan moet ook jij in het bezit zijn van een VCA-diploma. Bij VCA-gecertificeerde bedrijven geldt dat niet alleen de vaste medewerkers en uitzendkrachten een VCA-diploma moeten hebben; ook de zzp’ers en stagiairs moeten in het bezit zijn van een VCA-diploma.

 

B-VCA Groen

Er is één branchegekleurde variant voor VCA en dat is B-VCA Groen. Ben je werkzaam in de groenvoorziening? Dan kun je je aanmelden voor het examen B-VCA Groen. Lees er hier meer over.

 

Voorleesexamen Basisveiligheid VCA (met readspeaker)

Tijdens het voorleesexamen worden vragen van het examen Basisveiligheid VCA voorgelezen. Dit gebeurt via ‘Readspeaker’; een applicatie die er voor zorgt dat je alle tekst op het scherm voor kan laten lezen door op een knop te klikken.

Je krijgt op het examen de beschikking over een koptelefoon en je kunt in het examen de vragen aanklikken om ze te beluisteren. Je kunt zelf bepalen of je wilt luisteren naar een vraag of dat je de vraag liever leest. Meelezen kan altijd.

Sommige vraagvormen kunnen niet geheel in een voorleesvariant worden opgenomen. Daarom heeft VCA Infra een overzicht beschikbaar gesteld van wat er wel en niet wordt voorgelezen door Readspeaker.

VraagvormWat wordt voorgelezen
Matching/RankingAlleen de stam en vraag worden voorgelezen.
MatrixAlles. (De antwoordopties worden niet automatisch voorgelezen. Die kun je wel selecteren en laten voorlezen)
Multiple responseAlles
Multiple choiceAlles

Let op: Het voorleesexamen is alleen beschikbaar voor B-VCA, niet voor VOL-VCA en VIL-VCU.

 

Hoe wordt het B-VCA-examen getoetst?

Het examen Basisveiligheid VCA bestaat uit 40 vragen. Om een voldoende te behalen, moet je ten minste 2580 punten behalen.

Nu inschrijven voor het Voorleesexamen B-VCA

 

“Ik doe mijn werk graag veilig, dus zo’n VCA-diploma is zo gek nog niet. Maar afgelopen jaar moest ik weer opnieuw examen doen, nét tijdens de de coronaperiode. Gelukkig was het allemaal keurig geregeld, met genoeg afstand van elkaar en voldoende ventilatie. Zo kon ik zonder zorgen mijn examen halen. Bedankt!”

– Frans / maaimachinist

 

Voorleesexamen B-VCA in een andere taal maken

Het voorleesexamen is alleen beschikbaar voor Basisveiligheid VCA in alle standaardtalen, behalve Litouws en Bulgaars. Voor deze laatste twee taalvarianten bestaat er (nog) geen voorleesexamen.

Nu inschrijven voor het Voorleesexamen B-VCA

 

Waar kan ik het Voorleesexamen B-VCA afleggen?

Als je je inschrijft voor een VCA-examen via VCAExamen.nl dan hoef je nooit ver te reizen om deel te nemen aan jouw examen! Met examenlocaties door heel Nederland is er altijd wel één bij jou in de buurt. Al onze examenlocaties zijn uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en beschikken eveneens over parkeergelegenheid. Wil je weten waar je jouw VCA-examen kunt afnemen?

Alle examenlocaties bekijken

 

 

B-VCA E-Learning en Online Examentraining

De beste online voorbereiding op jouw Basis-VCA-examen

Naast VCA-examens bieden we ook een VCA E-learning en Online Examentraining aan ter voorbereiding op het examen Basisveiligheid VCA. Hiermee ga je zo goed voorbereid als mogelijk jouw examen in. In de e-learning wordt op een laagdrempelige manier alle stof behandeld die je geacht wordt te kennen als je het VCA-diploma wilt halen. Als je daarna klaar bent met leren kun je net zoveel examens oefenen als je wilt, totdat je het gevoel hebt dat je écht klaar bent voor het officiële examen op locatie.

Bekijk VCA E-learning Bekijk Online Examentraining

 

Basisveiligheid VCA e-learning

18184856 - construction worker gesturing thumbs up

Haal hier je VCA diploma

Schrijf je in drie stappen in voor het VCA-examen