Examinering

Door het verbod op groepsbijeenkomsten zullen examencentra alle groepsgewijze, fysieke VCA- en SOG-examens moeten uitstellen tot minimaal 1 juni 2020.

Dispensatie voor diploma's en certificaten uit het Centraal Diploma Register

1) Diplomahouders van wie het diploma na 12 maart 2020 verloopt (of is verlopen), krijgen dispensatie voor een periode tot maximaal drie maanden nadat de overheid haar maatregelen op het gebied van sociale onthouding en fysiek afstand houden, intrekt.

Op dit moment duren deze maatregelen nog minimaal tot 1 juni 2020. Dit betekent dat de dispensatie voorlopig geldt tot 1 september 2020. Tijdens deze periode mogen de diplomahouders tijdelijk met hun verlopen diploma blijven werken.

2) Deze regeling geldt ook voor medewerkers van VCA-gecertificeerde bedrijven die binnen drie maanden na hun indiensttreding hun VCA-diploma moeten halen. Voorwaarde is wel dat een ervaren collega (met minimaal een VOL-VCA-diploma) hen bij het werk begeleidt tot het moment dat zij wél succesvol examen hebben kunnen doen.

3) Mensen die niet in de onder 1) en 2) genoemde groepen vallen, kunnen geen beroep doen op de dispensatieregeling. Zij zullen geduld moeten hebben tot examen doen weer mogelijk is, of afspraken moeten maken met hun opdrachtgever.

Basisveiligheid VCA

Gaat u aan de slag voor een aannemer op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving? Dan dient u in het bezit te zijn van een geldig B-VCA diploma. Daarmee toont u aan dat u veilig kunt werken en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van uzelf en anderen.

VCA Basis examen

Tijdens een examen laat u zien dat u de basiskennis bezit van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Uw Basisveiligheid VCA diploma is 10 jaar geldig in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Snel en voordelig een B-VCA diploma

Het B-VCA examen duurt maximaal 60 minuten en bestaat uit een beeldscherm examen van 40 meerkeuzevragen. U bent geslaagd als u ten minste een score behaald van 2580 punten*. We raden u aan om ter voorbereiding een officieel proefexamen B-VCA te maken, zodat u weet welke vraagstellingen u kunt verwachten.

Vanaf 1 september 2017 introduceert VCA Infra nieuwe vraagvormen in het VCA examen. Ook de cesuur verandert. Voorheen was de cesuur vastgesteld op een aantal goed beantwoorde vragen, maar vanaf 1 september kunnen er op deels goed beantwoorde vragen ook halve punten worden gescoord. De telling is daarom omgezet naar een puntensysteem:

Aantal vragen Cesuur
40 vragen 2580 punten

 

Het examen B-VCA is standaard beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Pools, Portugees, Turks, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Italiaans, Spaans, Litouws, Arabisch, Bulgaars, Kroatisch en Russisch. Tegen meerprijs kan het ook worden aangevraagd in de talen Deens, Ests, Fins, Grieks, Lets, Maltees, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds.

Open inschrijvingsexamens

B-VCA examens kunt u afleggen op een van de open inschrijvinglocaties in het land. In diverse plaatsen in het land verzorgen wij deze examens. U kunt zich hiervoor tot twee dagen voor de gewenste examendatum online aanmelden en direct betalen via iDeal.Hier leest u meer en kunt u zich direct online aanmelden.

Op alle locaties kunt u het examen als beeldschermexamen afleggen. Dit zogeheten CBT-examen (ComputerBased Testing) is beschikbaar in alle standaardtalen. U weet hiermee onmiddellijk na uw examen de uitslag. Geslaagd? Dan wordt u ingeschreven in het Centraal Diplomaregister. Op onze examenlocatie Rotterdam ontvangt u bovendien op aanvraag direct uw VCA diploma en pas. Voor de overige examenlocaties geldt een verwerkingstermijn van 5 werkdagen na het VCA examen.

Grote bedrijven en opleiders kunnen ook een examen op eigen locatie laten afnemen. Lees hier meer over VCA In Company

Voorbereiden via E-learning

Via E-learning bereidt u zich online, waar en wanneer u maar wilt, voor op het B-VCA examen. U leert de basisregels op het gebied van VCA basisveiligheid, aan de hand van alle actuele Eind- en Toetstermen.

Het E-learning programma is gebaseerd op de vastgestelde Eind- en Toetstermen VCA en behandelt de volgende onderwerpen:

 • Wetgeving
 • Gevaren, risico’s en preventie
 • Ongevallen: oorzaken en preventie
 • Veiligheidsgedrag
 • Taken, rechten, plichten en overleg
 • Procedures en instructies, signalering
 • Voorbereiding op noodsituaties
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand en explosie
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 • Elektriciteit en straling
 • Ergonomische werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Haal hier uw VCA diploma

Schrijf u in drie stappen in voor het VCA-examen